Chlorella jest algą o wysokiej zawartości odżywczej porównywalną ze spiruliną. Zawiera trochę mniej białka niewielką ilość karotenu i ponad dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu. Zewnętrzne sciany komórkowe chlorelli ze względu na ich twardosć uważane były za przeszkodę hamującą trawienie, okazało się jednak, że są one bardzo wartościowe, ponieważ wiążą metale ciężkie, pestycydy i czynniki rakotwórcze i w bezpieczny sposób uwalniają je z organizmu. W latach 50 z chlorelli został wyizolowany szczególny składnik odżywczy, który nie występuje w żadnym innym zielonym pożywieniu. Nazywamy go tzw. czynnikiem wzrostu chlorelli związanego ze specyficzną naturą zawartego w chlorelli kwasu nukleinowego.
W ludzkim ciele kwas nukleinowy DNA/RNA odpowiedzialny jest za odnowę wzrost i naiwoprawę komórek. Wraz z wiekiem ilość kwasu nukleinowego zmniejsza się co skutkuje osłabioną odpornością i przedwczesnym starzeniem. Ta cecha DNA/RNA chlorelli wzmacnia odporność organizmu, broni organizm przed wirusami. Chlorella jest algą najmniej wychładzającą, a najbardziej oczyszczającą i tonizującą.
Właściwosci chlorelli
Chlorella w swoim składzie zwiera witaminę B 12 jest je j więcej niż w wątrobie wołowej , natomiast chlorofili jest 50 razy więcej niż w lucernie . Białko chlorelli bogate jest w aminokwasy , zawiera ich dziewiętnaście .