KWASY OMEGA 3 I OMEGA 6 W ODPOWIEDNICH PROPORCJACH SYNERBIOL to połączenie oleju z ogórecznika z pierwszego tłoczenia na zimno i olejów z dzikich ryb. Preparat dostarcza naszemu organizmowi ważnych dla zdrowia, niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Polecany do uzupełniania codziennej diety. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 uczestniczą w regulacji wielu procesów fi zjologicznych. Wg raportu ANSES ich suplementacja w odpowiednich proporcjach jest szczególnie ważna w stanach zapalnych i alergicznych, zaburzeniach mikrokrążenia, zmianach skórnych oraz u kobiet w ciąży
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) to długołańcuchowe tłuszcze zawierające w swojej budowie od 2 do 6 podwójnych wiązań, które mogą być łatwo utlenione. W przyrodzie istnieją dwie rodziny PUFA – Omega 3 i Omega 6. Prekursorem kwasów z rodziny Omega 6 jest kwas linolowy (LA), natomiast rodziny Omega 3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Prekursory PUFA nie są syntetyzowane przez organizm, muszą być dostarczane z dietą (nasiona oleiste, oleje tłoczone na zimno). Do najważniejszych kwasów PUFA należą: • Omega 3: ALA, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) - dają początek ochronnym modulatorom immunologicznym, PGE3 (prostaglandyny serii 3) oraz rezolwinom i protektynom wyciszającym stany zapalne. • Omega 6: LA, kwas arachidonowy (AA), kwas gamma-linolenowy (GLA) - zależnie od aktywności enzymatycznej i warunków metabolicznych mogą być prekursorami przeciwzapalnych PGE1 lub prozapalnych PGE2, syntetyzowanych głównie z kwasu arachidonowego.
Nutergia Laboratoire - odżywianie wewnątrzkomórkowe.