Stevia w tabletkach Stevia – naturalny słodzik 1000 pastylek NatVita
Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami, korzystne działanie m.in. w przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty. Stevia, według brazylijskiej medycyny tradycyjnej, wspomagała serce, leczyła zgagę, nadciśnienie, nadwagę, zakażenia. Współczesne badania potwierdziły, że stevia faktycznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością.
Tabela wartości odżywczej
Wartość odżycza w: 1 pastylce / 60mg
Wartość energetyczna: 0,522kJ / 0,125kcal
Białko: 0,0 g
Węglowodany: 0,024 g
Tłuszcz: 0,0 g
Dopuszczalna dzienna dawka dla dzieci i dorosłych 4mg/kg masy ciała
Słodycz w liściach stevii
Odmian stevii jest ok. 150 i tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana bertoni, która jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stevia jest bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Stevia - Słodko i zdrowo
Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą stevii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Zalety stosowania stevii
- naturalny słodzik
- zero kalorii
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- obniża poziom cukru we krwi, może byś stosowana przez diabetyków
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- wspomaga odchudzanie – obniża apetyt
Stevia w płynie i pastylkach
Stevia to roślina łatwa w użyciu. Wystarczy pokruszyć wysuszone listki. Jednak wygodniejszy w użyciu jest słodzik w płynie lub w formie tabletek.
Skład stewii w pastylkach:
substancje słodzące: glikozydy stewiolowe, izomalt; regulator kwasowości: wodorowęglan sodu, kwas winowy; substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu.
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.