Spirulina Hawajska bogactwo substancji odżywczych
suplement diety
Spirulina hawajska Działanie:
- wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do 1000 razy bardziej aktywne od innych preparatów polisacharydowych)
- regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
- obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
- wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
- posiada łatwo przyswajalne żelazo,
- zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
- bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
- wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
- opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
- jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.
- spirulina to bardzo silny antyoksydant
Skład Spiruliny Hawajskiej:
SPIRULINA to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta karotenu. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B - to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze.
Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.
Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE
W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni, przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu najwyższe oceny.
Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA – nigdy nie będziesz pewien jej jakości.
UWAGA:
Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa.
Wybór należy do Ciebie!!!
Warunki produkcji spiruliny hawajskiej
Kailua Kona na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny,
- palne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie ),
- nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane,
- oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu),
- baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu (galeria),
- bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody.
- oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
Cyanotech Corporation to pierwszy i najstarszy producent Spiruliny Platensis na świecie, z olbrzymim doświadczeniem hodowlanym i stałą współpracą z wieloma placówkami naukowymi w USA i Japonii,
- dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli,
- do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych - pestycydów, herbicydów,
- opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
- odzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w sprzedaży detalicznej,
- szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
- hawajska spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
- produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa spożycia.
HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE (porównaj), POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie.
Spirulina zawiera:
- 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
- 2300% więcej żelaza niż szpinak,
- 375% więcej białka niż tofu,
- 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii". W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.
Warto wiedzieć
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.
Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie. Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Cyanotech Corporation - producent Spiruliny Pacifica wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum "Phytotoxin Research Project", na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Metodę wykrywalności opracowano w Wright State University.
Kupując produkty Cyanotech Corporation klient ma stuprocentową pewność, że otrzymuje produkt najwyższej jakości i całkowicie bezpieczny.
„HAWAJSKA SPIRULINA PACIFICA” jest nazwą zastrzeżoną przez producenta Cyanotech Corporation.
Składniki:
ekstrakt z czarnego pieprzu, substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, celuloza roślinna (otoczka kapsułki).
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
Producent:
Sabinsa Europe GmbH, Niemcy
Dystrybutor:
Kenay Sp. J.,
ul. Częstochowska 25
Kalisz
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia