Spirulina BIO źródło białka i błonnika pokarmowego
Spirulina tabletki BIO, uprawa ekologiczna. Spirulina platensis to bogaty w substancje odżywcze algi morskie, występujący zazwyczaj w wodach słodkich. Spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą spośród 30 tys. poznanych dotychczas alg.
Bio Spirulina platensis jest glonem należącym do gromady sinic, występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Tę sinicę można spotkać w: glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach. Jak widać, organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH równym około 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi 80% planktonu.
Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹
Właściwości spiruliny
Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.
Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Tabela wartości odżywczej spiruliny
Wartość odżywcza w 100g produktu
- Wartość energetyczna 309 kcal/1306 KJ
- Białko 56.6g
- Węglowodany 11.3g
- W tym cukry 3.7g
- Tłuszcz: 4.1g
- Tłuszcze nasycone 1.3g
- Tłuszcze jednonasycone 1.5g
- Tłuszcze wielonienasycone 1.4g
- Błonnik pokarmowy 16.4g
- Sód 0.3g
- Tiamina 100% GDA* 1.4 mg
- Ryboflawina 431% GDA* 6.9 mg
- Niacyna 32% GDA* 5.9 mg
- Witamina E 130% GDA* 13 mg
- Żelazo 590% GDA* 82.7 mg
- Cynk 22% GDA* 3.3 mg
- Chlorofil 1179 mg
- Phycocyanina 12800 mg
- Kwas linolowy 940 mg
* % zalecanego dziennego spożycia
Propozycja podania Spiruliny:
2-5 tabletek 3 razy dziennie (1 tabl. 500mg).
Zaleca się stopniowe zwiększanie dawki.
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą różnić się w zależności od predyspozycji osoby spożywającej.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Źródło: Medycyna Rodzinna 4/2010, s. 120-123
Sylwia Klasik, Maria Zych, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (http://happyco.info/media/b200ee6f84385d06ffff81a6ffffffe1.pdf )