Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka występuje u około 50-80 % populacji.
Nie stosować przez 2 godziny po posiłku białkowym.
Dzieci poniżej 20 kg wagi: 1 raz dziennie 2 g proszku na każde 10 kg masy ciała.
Wyższe dawki powinny być stosowane jedynie po konsultacji z lekarzem (mającym wiedzę o zapotrzebowaniu na zawarte w produkcie składniki, jak również doświadczenie w stosowaniu tego produktu).
Jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w ½-1 szklanki wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem.
Nie należy pić proszku bezpośrednio po posiłku, gdyż będzie zobojętniać kwas solny wytwarzany do właściwego strawienia posiłku. Szczególnie dotyczy to posiłku bogatego w białko. Może wtedy dojść do osłabionego trawienia białka i nasilenia procesów gnilnych w jelicie. Wskazane jest zachowanie odstępu 2 godzin po obfitym posiłku zawierającym białko.
Stosując preparat po raz pierwszy w celu szybkiej neutralizacji kwasów, można spróbować zwiększyć dawkę do 2-3 łyżeczek dziennie. (W przypadku pojawienia się zaburzeń jelitowych trzeba zrobić 1-2 dniową przerwę a następnie zmniejszyć dawkę).
Żeby zmniejszyć wagę ciała, Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem (patrz także poniżej: Proszek Zasadowy a nadwaga).
Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po treningu (więcej w rozdziale Proszek Zasadowy a sportowcy).
Osoby z niedokwaśnością soku żołądkowego powinny wydłużyć odstęp między spożyciem proszku a posiłkiem nawet do godziny. (Objawem niedokwaśności jest uczucie ciężaru i ucisku w żołądku po ok.1 godzinie po posiłku). Osoby z niedokwaśnością mogą źle tolerować preparaty alkaliczne.
Podczas pierwszego tygodnia stosowania Proszku Zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby, które w większym lub mniejszym stopniu skojarzone są z nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Składniki mineralne proszku zasadowego dr. Auera:
Potas- 760,0 mg
Wapń - 772,3 mg
Magnez - 211,5 mg
Selen - 4 µg
Dobowe zapotrzebowanie:
potas : ok. 2000-3000 mg, wapń: ok. 800-1000 mg, magnez: ok. 300 mg, selen: ok.50µg
Skład proszku zasadowego dr. Auera:
fosforan wapnia, wodorowęglan potasu, fosforan magnezu, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, cytrynian wapnia, glikozydy stewiowe, olejek cytrynowy (aromat naturalny), chelat selenu.
Nie zawiera cukru i syntetycznych środków korygujących smak.
Zawartość składników odżywczych w 100 g:
Wartość energetyczna: 100 kcal/425kJ
Białko: 0 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcz: 0 g
Zawartość netto: 150 g