Pestki moreli Gorzkie jądra pestek moreli Amigdalina Witamina B17
Właściwości pestek moreli:
Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Zatem kiedy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. Z tym, że w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę a w rakowej uwalnia cyjanek (kwas pruski) oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie substancje niszczą komórkę rakową i tylko ją, a to właśnie chodzi. Natura w doskonały sposób zabezpieczyła nas przed kwasem pruskim zawartym w pestkach owoców.
Przechowywanie gorzkich jąder moreli:
w miejscu niedostępnym dla dzieci
w suchym i chłodnym pomieszczeniu
Jądra pestek moreli sprzedawane przez naszą firmę posiadają certyfikaty
NIE są genetycznie zmodyfikowane
NIE są używane środki chemiczne, konserwanty i polepszacze zapachowe
NIE stosowano pestycydów
NIE stosowano nawozów
Suszone w sposób naturalny
Stawiamy na jakość
Jądra Pestek Moreli
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli.
Zawiera kwas pruski
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych.
Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie.
Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów a szczególnie dużo magnezu.
Nasiona zawierają poza tym - Amigdalina (też znana pod nazwą amygdalin, letril, laetrile i amygdalina).
Oprócz B17 są źródłem takich składników jak:
Witamina B15 - kwas pangamowy
kwas salicylowy -> bakteriobójczy
Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17(amigdalina, amygdalin, letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego, który wykazuje działanie bakteriobójcze.
Niestety nasza współczesna zachodnia, rafinowana dieta jest bardzo uboga w witaminę B17. Z pomocą przychodzi do nas przyroda. Największe stężenie amigdaliny możemy znaleźć w pestkach moreli, następnie brzoskwiń, nektaryn, śliwek. Dzięki spożywaniu pestek tych owoców możemy w szybki i łatwy sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na silne niedobory tej witaminy.
Lecznicze działanie witaminy B17 opisano już ponad 5000 lat temu w egipskich papirusach, proponując użycie wody migdałowej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migdałów pochodzą z Chin sprzed 4500lat. W nowożytnej medycynie pierwsze informacje na temat działania wit. B17 pojawiły się dzięki pracom biochemika nazwiskiem dr Ernst T. Krebs. Dzięki badaniom dr Krebs'a wiemy o tym, że witamina B17 może skutecznie leczy raka. Całość jego badań wskazuje na fakt, że rak jest po prostu skutkiem niedoboru witaminy B17. Niestety ogromne ilości tej witaminy zostały usunięte z naszej chemizowanej, sterylnej żywności.
W przypadku raka zastąpienie utraconej witaminy B17 w naszym codziennym pożywieniu mogłoby przyczynić się do większej efektywności innych alternatywnych metod leczenia. Spożywanie określonych ilości jąder pestek moreli może mieć działanie profilaktyczne w przypadku chorób nowotworowych.