W Ameryce Łacińskiej zdrowotne właściwości tych owoców znane były znane już setki lat temu . Melonowiec własciwy nazywany papają lub drzewem melonowym . Pomaga na niezliczoną ilość chorób i różnych dolegliwości , począwszy od problemów trawiennych na terapii antyrakowej kończąc .
Papaja kształtem przypomina gruszkę, smakiem przypomina lekko słodkawą dynię.
W krajach Ameryki Południowej melonowca serwuje się na sniadanie. Owoce można zapiekać, gotować , Nasiona tej rosliny mają lekko gorzkawy smak, a potrawą nadają interesujący ostry smak .
Papaja jest niskokaloryczna, doskonała dla osób które chcą schudnąć . 100 gram owocu to tylko 39 kalorii ! .
Indianie rozcinali owoce papai wyciskali sok z papai ( swoim wyglądem przypomina mleko ) , a następnie używali go do leczenia ran , różnych chorób skór , a w szczególności grzybicy. Miąższ z owoców Papai bogaty jest w witaminę C i Beta karoten . Ale tych prozdrowotnych składników ma dużo więcej , występuje w niej : wapń , potas , żelazo , magnez , , witaminy : B1 , B2 , B6 , niacyna , oraz witamina E . Jednak największym bogactwem Owocu aniołów są enzymy proteolityczne – przed wszystkim : papaina i bromelaina .
Ze względu na zawartość enzymów owoc papai stanowi idealny naturalny srodek skuteczny w przypadku schorzeń układu pokarmowego . Polepsza procesy trawienne , dotyczy to zwłaszcza pożywienia o dużej zawartości białka .Enzymy zawarte w melonowcu działają podobnie jak enzymy produkowane przez organizm człowieka . Charakterystyczną cechą tych owoców jest to , że działają nie tylko w srodowisku kwasnym , ale również w zasadowym i neutralnym .
Obecnie panująca dieta , w której przeważają produkty głównie przetworzone i gotowane pozbawiona jest tych cennych dla zdrowia składników . Konsekwencją takiego stanu rzeczy są problem trawienne , wzdęcia , biegunki , zaparcia etc. Niedobór tak ważnych enzymów może prowadzić do utraty masy ciała , albo nadwagi . Konsekwencją będzie zaburzenie równowagi organizmu , co osłabi funkcje układu odpornosciowego .
Papaina i bromelaina łagodzą różne stany zapalne w organizmie od problemów z jelitami do zapaleń stawów włącznie. Pomocne są również przy różnego rodzaju infekcjach , ale również przy schorzeniach autoimimmunologicznych .
Natomiast występujący w papai enzym lizozym ( jeden z lepiej poznanych ustrojowych naturalnych czynników hamujący rozwój drobnoustrojów . Odkryty i nazwany przez A. Fleminga w 1929, występuje we krwi, w ślinie, śluzie nosa, łzach, soku żołądkowym, soku jelitowym, mleku, nasieniu, moczu, żółci, a także w tkankach różnych narządów. ) ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne ., ponadto jest regulatorem procesów metabolicznych .
Pokonać raka
Naukowcy z Ameryki i Japonii udowodnili , że wyciąg z papai stanowi doskonały srodek do walki z komórkami rakowymi. Badania wykazały , że powstrzymuje on rozwój choroby nowotworowej i zapobiega przerzutom . Informacje te zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Journal of Ethnopharmacology
Używane części roslin to liscie i owoce . Najwięcej substancji czynnych znajduje się w soku, następnie w liściach, natomiast owoce zawierają ich najmniej, choć i tak w wystarczających ilościach, by mieć korzystny wpływ na organizm.