Ostropest plamisty mielony 200 g
Ostropest plamisty (Silybum marianum): gatunek rośliny należący do rodziny złożonych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja. Rozprzestrzenił się jako uciekinier z upraw w wielu rejonach świata. W Polsce roślina uprawna, czasami zdziczała. Roślina jednoroczna, swoim wyglądem bardzo podobna do ostów.
1. Zastosowanie ostropestu plamistego
Roślina uprawna: uprawiany dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.
2. Ostropest plamisty - roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: owoce, zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lekSylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę. Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Działanie:
przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające. Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje: Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jaki metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
Zbiór i suszenie: zrywa się owoce po przekwitnięciu i suszy.
Stosowanie ostropestu plamistego:
Profilaktycznie - 1 szklanką wrzątku zalać 1 łyżkę zmielonych nasion. Parzyć 10-15 min. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.
Kraj pochodzenia - Polska