OPC Sproszkowane pestki winogron 250 g
OPC - Sproszkowane Pestki Winogron (produkt bogaty w przeciwutleniacze) Suplement diety
- produkt łatwo przyswajalny
- wysoka zawartość OPC (polifenole 2,2 g/100g produktu)
- ponad 50% substancji balastowych
Sproszkowane pestki winogron uzyskane zostały przez wytłoczenie na zimno pestek z dojrzewających w słońcu czerwonych winogron, pochodzących z kontrolowanej uprawy biologicznej.
Pestki winogron stanowią spośród wszystkich środków żywnościowych najbogatsze, naturalne źródło proantocyjanidyn (OPC), wtórnych substancji roślinnych z grupy polifenoli. Dzięki nim możemy optymalnie chronić nasz organizm przed bardzo groźnym działaniem wolnych rodników.
Zalecany sposób spożycia OPC:
1 łyżka stołowa dziennie(6-8 g)wypić z 200 ml wody lub soku.
Poza sproszkowanymi pestkami winogron żaden inny środek spożywczy nie zawiera podobnie wysokiego stężenia naturalnych przeciwutleniaczy, a więc nie dysponuje tak znacznym potencjałem przeciwutleniającym (chroniącym komórki). Właściwości ochronne sproszkowanych pestek winogron dla komórek są uważane przez specjalistó za 40-krotnie wyższe od tych w witaminie E i 18 razy silniejsze od występujących w witaminie C.
Ponadto sproszkowane pestki winogron charakteryzują się naturalnie wysoką zawartością substacji balastowych/błonnika oraz mineralnych/pierwiastków śladowych; wapnia, magnezu i żelaza.
Gdyby natura nie dała nam do ręki tzw. antyoksydantów / przeciwutleniaczy, wyłapujących wolne rodniki, bylibyśmy bezbronni wobec ich działania. Dzieki tym wspaniałym substancjom organizm może się skutecznie bronić przed atakiem agresywnych cząsteczek. Przeciwutleniacze osłabiają działanie wolnych rodników, stąd uważane są za dar natury powstrzymujący procesy starzenia, pozytywnie regenerujący skórę i wzmacniający naczynia krwionośne.
Przejdź do artykułu na stronie www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl o wpływie OPC ( oligomerycznych proantocyjanidyn) na redukcję tłuszczu i ochronę tkanki mięśniowej.