Olej pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia nasion pietruszki.
Zawartość oleju w nasionach waha się w granicach 20-24%. Olej w swojej zawartości składa się prawie wyłącznie z kwasów nienasyconych (92-96%) i kwasów nasyconych (2-8% kwas palmitynowy i stearynowy). Wśród kwasów nienasyconych to kwasy jednonienasycone: oleinowy (8-10%) i kwas petroselinowy (68-72%) i kwasy wielonienasycone: kwas linolowy(16-20%) i kwas α- linolenowy do 1% oraz witaminy i bioflawonoidy, z których najważniejszą rolę odgrywa mirostazyna.
Z uwagi na bogaty skład kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu petroselinowego olej z nasion pietruszki jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, np.
jest składnikiem leku na refluks.
Olej z nasion pietruszki jest olejem o intensywnym smaku i zapachu pietruszki, świetnie komponuje się w kuchni jako dodatek na zimno, do zup, sosów, i innych potraw.
Spożywany bezpośrednio na zimno w niewielkiej ilości (kilka kropel na chleb) zapewnia świeżość oddechu.
Wpływa rozluźniająco na stolec regulując wypróżnienia, działa moczopędnie.
W kosmetyce: stosowany na skórę uelastycznia ją i wybiela plamy.