Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej
Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu.
W swym składzie zawiera NNKT, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Jego największym skarbem jes
t witamina B17, zwana amigdaliną lub letrilem.
Witamina B17 jest stosowana w leczeniu nowotworów .
Witamina B17 występuje naturalnie w ponad 1200 gatunkach roślin, przede wszystkim w pestkach owoców, np. śliwek, jabłek, brzoskwiń.
W diecie olej ten stosowany jest do różnego rodzaju sałatek lub bezpośredniego spożycia, 1 – 1,5 łyżeczki dziennie.
Na co dzień polecany jest również do pielęgnacji ciała. Doskonale się wchłania i nawilża skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jest fantastycznym zamiennikiem balsamu, jako produkt w 100 % naturalny i pięknie pachnący