Olej z kiełków pszenicy TŁOCZONY NA ZIMNO
Preparat zawiera olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno (bez użycia heksanu) z podkiełkowanych ziarniaków. To niezwykle cenny tłuszcz bogaty w NNKT (ponad 50% kwasu linolowego i 5% kwasu linolenowego), witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.
Skład:
Jedna kapsułka zawiera:
Olej z kiełków pszenicy (tłoczony na zimno)............................................................... 1130 mg
Naturalne Substancje pomocnicze:
Otoczka kapsułki żelowe
(żelatyna, glicerol)
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie
Opakowanie: 100 kapsułek
Zapewnia kurację: 100 dni
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i nie jest wskazany dla dzieci. Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci.
OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY
Naturalne oleje znane są od starożytności, a właściwości wielu z nich zostały naukowo dowiedzione.
W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy wykorzystywane były w misteriach poświęconych Ozyrysowi. Przed zasiewami lepione były figurki z ziemi przedstawiające bóstwo, w które następnie wkładano ziarna zbóż. Po pewnym czasie figurka pokrywała się zielonymi pędami, co nawiązywało do mitycznej śmierci i odrodzenia boga. W Greckiej mitologii kłosy pszenicy były atrybutem bogini Demeter.
Pszenica (Triticum L.) to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Łodyga pszenicy osiąga 150 cm wysokości. Jest dęta (pusta w środku) i szorstka w dotyku. Liście są podłużne i szorstkie. Kwiaty zebrane są w czworoboczny kłos o 2 do 5 włosach kwiatowych (z czego 2 do 4 jest płodnych). Kłosy są ościste lub bezościste (w zależności od odmiany). Owocem pszenicy jest ziarniak, który daje się łatwo wyłuskać z kłoska. Ma kształt owalny z podłużną bruzdą. Barwa ziarniaka sięga od białawej przez żółtą i czerwoną po brązową (w zależności od odmiany).
Ziarniaki dostarczają organizmowi oprócz skrobi, białka i glutenu również: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Ziarniaki bogate są w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i żelazo) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Kiełki pszenicy zawierają 14 % białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, C, E, B, niacynę, tiaminy i kwas pantotenowy. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY
Olej z kiełków pszenicy tłoczony jest na zimno z podkiełkowanych ziarniaków. To niezwykle cenny tłuszcz, bogaty w NNKT, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.
Olej uzyskany z kiełków pszenicy daje pozytywne wyniki przy występowaniu ropni, podagry, chromania przystankowego. Warto jednak wiedzieć, że w tłuszczu ziarniaków pszenicy przechowywanych przez zimę, pojawiają się substancje działające negatywnie na obraz morfologiczny krwi.
Olej ten cechuje zrównoważony skład kwasu tłuszczowego (ponad 50% kwasu linolowego) i 5 % kwasu linolenowego. Jest bardzo dobrym olejem do łagodzenia podrażnień skóry (łatwo przenika przez warstwę rogową naskórka), zwłaszcza w przypadku egzemy i zapalenia skóry. Stosowany miejscowo na skórę stymuluje tworzenie nowych komórek i poprawia krążenie krwi. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych często stosuje się go przy cerze dojrzałej, zniszczonej i dla zmniejszenia blizn.
Olej z zarodków pszennych jest bardzo bogatym źródłem witaminy E. Właściwości antyoksydacyjne witaminy E sprawiają, że w porównaniu z wieloma innymi olejami, olej z zarodków pszennych jest bardziej odporny na utlenianie i jełczenie.
WITAMINA E
Olej z kiełków pszenicy to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E, która w naszym organizmie odgrywa dużą rolę. Jest bardzo istotnym czynnikiem w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę A.
Witamina E wpływa korzystnie na układ krążenia: zapobiega występowaniu skrzepów, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Podana podczas zawału lub zaraz po nim chroni serce przed dalszymi uszkodzeniami. Wzmacnia system odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia płodność, wzmaga leczenie chorób płuc, łagodzi objawy drżenia przy chorobie Parkinsona. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega powstawaniu podrażnień i poparzeń słonecznych. Nie wynika to z wysokiej jej ochrony przed promieniami, a raczej faktu, że witaminy E ma bardzo duże zdolności w kierunku wychwytywania wolnych rodników, które powstają na skórze na skutek promieniowania UV.
Warto tu zaznaczyć, że wolne rodniki nie tylko powodują przyspieszone starzenie się skóry, ale wywołują też niektóre nowotwory.
OKTAKOSANOL - AKTYWNY SKŁADNIK OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY
Oktakosanol jest kolejnym aktywnym składnikiem oleju z zarodków pszennych. Wiele osób przyjmujących oktakosanol wskazuje, że zwiększa on wytrzymałość, poprawia czas reakcji oraz witalność, ale efekty te obserwuję się dopiero po kilku tygodniach. Mimo iż działania tego nie zweryfikowano gruntownie w badaniach naukowych, oktakosanol może zwiększać wykorzystanie tlenu, a tym samym poprawiać wydolność organizmu, zwłaszcza na większych wysokościach, w warunkach niedotlenienia i w sytuacjach stresowych. Może także nieznacznie obniżać poziom cholesterolu.
Olej z kiełków pszennych jest jednym z najbogatszych źródeł oktakosanolu, który występuje także w trzcinie cukrowej oraz niektórych zbożach i orzechach.
WPŁYW OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY NA KONDYCJĘ FIZYCZNĄ
Olej z kiełków pszennych zasłynął w latach 60. ze względu na przypisywane mu zdolności podnoszenia energii i witalności. Sportowcy, którzy przyjmowali olej z zarodków pszennych, wskazywali na wzrost wytrzymałości i większą siłę mięśni, a zwłaszcza poprawę czasu reakcji. Przeprowadzone badania naukowe wykazywały jednak nie tak wielką poprawę sprawności fizycznej.
DZIAŁANIE OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY
Nie poznano dotychczas dokładnego sposobu działania oktakosanolu, ale zaproponowano szereg mechanizmów, za pomocą których mógłby wpływać na wytrzymałość i siłę. Na przykład z niektórych dowodów naukowych wynika, że oktakosanol może usprawniać przesyłanie impulsów nerwowych, a także transport i wychwytywanie tlenu.
Według innej teorii oktakosanol może zwiększać ilość energii dostarczanej do mięśni dzięki lepszemu transportowi kwasów tłuszczowych w mięśniach. Korzystne działanie na układ krążenia i łagodny efekt tonizujący olejku z kiełków pszenicy mogą wynikać z jego wpływu na metabolizm tłuszczów i produkcję cholesterolu i lepkość krwi.
OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY – KOSMETYK SPOŻYWCZY - SPOŻYWANY KOSMETYK
Olej z kiełków pszenicy można stosować bezpośrednio na skórę. Efekty są zauważalne błyskawicznie. Jest doskonały na twarz (zwłaszcza okolice oczu), ciało i dłonie.
Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, regenerująco nawilża, uelastycznia skórę, łagodzi podrażnienia. Poprawia ogólny wygląd skóry. Nadaje skórze gładkość i miękkość. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również łatwo przenika do naskórka.
Regeneruje wnętrze włosa, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnię. Chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV. Ma zdolności likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go wyśmienitym rozwiązaniem dla cery naczyniowej oraz wrażliwej i podrażnionej.
ZASTOSOWANIE OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY:
- do pielęgnacji skóry dojrzałej, starzejącej się i zniszczonej
- do masażu leczniczego i kosmetycznego
- do likwidacji zmarszczek na szyi, twarzy oraz wokół oczu
- do pielęgnacji zrogowaciałej skóry
- do pielęgnacji suchych i przesuszonych ust
- do leczenia oparzeń słonecznych i domowych
- idealny do wysuszonej i łuszczącej się skóry
- do stosowania w okresie ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów
- do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów
- do redukcji cellulitu (masaż antycellulitowy)
SUPLEMENTACJA OLEJU Z KIEŁKÓW PSZENICY
Warunkiem pełnej aktywności oleju z kiełków pszenicy jest jego świeżość. Dla jej zachowania konieczne jest pakowane oleju w butelki szklane z ciemnego szkła. Warto upewnić się, czy olej z kiełków pszenicy jest wytwarzany w małych partiach bezpośrednio ze świeżych kiełków pszenicy. Po otwarciu dobrze jest przechowywać go w lodówce.
Piśmiennictwo:
Staying health with Nutrition, Elson M. Haas, M.D.
Saint-John, M., and McNaughton, L., „Octacosanol Ingestion and Its Effects on Metabolic Responses to Submaximal Cycle Ergometry, Reaction Time and Chest and Grip Strnght, “Int Clin Nutr Rev 6.2 (1986): 81-7.
Reavley, Nocola. The New Encyclopedia of Vitamins, Minerals, Supplements and Herbs, Nowy Jork: M. Evans & Company, 1998.
Gale Encyclopedia of Alternative Medicine. Gale Group 2001.