Olej migdałowy Olej z migdałów OLVITA 100ml
Migdał zawiera : 65-70% kwasu oleinowego , 24-26% kwasu linolowego, 3-5 % kwasu palmitynowego , 20 % białka oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz witaminy E,PP i z grupy B.
Olej z migdałów używa się głównie do produkcji marcepanu.
Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, a w szczególności do mięsa drobiowego, ryb. Doskonale komponuje się z sałatkami oraz deserami.
W kosmetyce olej ten zalicza się do najbardziej ekskluzywnych. Dodawany jest do balsamów, szamponów, odżywek i kremów.
Stosowany zewnętrznie wykazuje działanie:
nawilżające, odżywcze,
wygładzający zmarszczki. Uelastycznia skórę, a tym samym przyczynia się do zapobiegania powstawaniu rozstępów. Warto zauważyć iż wmasowany bezpośrednio w skórę wchłania się szybko i pozostawia miły zapach.