Liście papai BIO z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Napar z liści papai to uznany i skuteczny sposób na wspomaganie zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Swoje właściwości liście papai zawdzięczają enzymowi – papainie i bogatej zawartości innych składników odżywczych.
Liście papai pocięte BIO
Papaja (Carica papaya) zwana inaczej melonowcem właściwym jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie jest uprawiana od najdawniejszych czasów. Dzisiaj hoduje się ją w całej strefie międzyzwrotnikowej. Kwitnie i owocuje przez cały rok.
Odżywcza kompozycja składników
Liście papai zawierają enzymy, w tym papainę, która działa na poziomie komórkowym chroniąc i wspomagając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poza papainą liście papai zawierają także liczne witaminy i minerały, takie jakwitaminy A, C i E oraz z grupy B, beta-karoten, fosfor, cynk i antyoksydanty. Wszystkie te substancje razem tworzą niezwykła mieszankę odżywczą, dzięki której liście papai od wieków są doceniane w medycynie naturalnej, gdzie papaja od dawna była stosowana m.in. przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit. Obecne także badania naukowe potwierdzają skuteczność i dobroczynny wpływ naparu z liści papai w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń.
Poprawa trawienia
Zawarte w liściach papai enzymy, szczególnie papaina, wykorzystywane są przede wszystkim do rozkładu białek. Już dawno w kuchni południowoamerykańskiej zauważono, że mięso obłożone liśćmi papai bardzo szybko mięknie. Napar z liści papai zawiera te enzymy, dlatego wspomaga układ pokarmowy poprzez poprawę trawienia. Pomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ma bowiem również działanie moczopędne. Liście papai pomagają więc w przypadku niestrawności, nieżytu żołądka, czy zaburzeń żołądkowo-jelitowym.
Poprawa odporności
Napar z liści papai stymuluje także układ odpornościowy. Natomiast dzięki swoim właściwościom przeczyszczającym stosowany jest jako środek przeciwrobaczy, który eliminuje robaki i inne pasożyty.
Coraz więcej mówi się również o działaniu liści papai w profilaktyce i procesie leczenia nowotworów. Właściwości antynowotworowe liści papai wskazywała już od dawna medycyna tradycyjna.
Zastosowanie naparu z liści papai:
- wzmacnia organizm
- stymuluje układ odpornościowy
- wspomaga układ pokarmowy, poprawia trawienie
- pomaga przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych
- pomaga oczyścić organizm
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- łagodzi stany zapalne
- pomaga w nudnościach i zaparciach
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- ma działanie przeciwpuchlinowe
- wspomaga pracę układu hormonalnego
Antynowotworowa herbatka z papai
Medycyna ludowa od wieków przekonywała o antynowotworowych właściwościach papai (wł. melonowca właściwego, Carica papaya). Naukowcy jednak dopiero teraz zademonstrowali wpływ substancji pozyskiwanych z tego owocu na wiele wyhodowanych w laboratorium guzów, w tym szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki. Amerykanie i Japończycy posłużyli się ekstraktem z suszonych liści papai, a lepsze rezultaty uzyskiwano, traktując komórki większymi dawkami herbatki.
Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i jego zespół opublikowali artykuł w lutowym numerze pisma Journal of Ethnopharmacology. Jako pierwsi wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1. To ważne odkrycie, zważywszy, że papaja wpływa na guz również bezpośrednio. Dodatkowo wyciąg nie działa toksycznie na zdrowe komórki, czego nie można powiedzieć o wielu terapiach onkologicznych. Odkrycia amerykańsko-japońskiego zespołu wydają się potwierdzać to, o czym od dawna donoszono w raportach dotyczących rdzennych ludów Australii oraz Wietnamu.
Opierając się na tym, co słyszałem i widziałem w warunkach klinicznych, mogę stwierdzić, że nikt, kto zażywa ten ekstrakt, nie doświadcza widocznej toksyczności; wydaje się, że preparat można zażywać przez długi czas – tak długo, jak jest skuteczny – przekonuje pochodzący z Wietnamu Dang.
Naukowcy wystawiali 10 typów nowotworowych hodowli tkankowych na oddziaływanie wyciągów z liści papai o 4 różnych stężeniach. Efekty ich działania oceniano po upływie doby. Okazało się, że papaja spowalniała wzrost guzów we wszystkich hodowlach.
Autor: Anna Błońska - www.kopalniawiedzy.pl