Dostępność: Dostępność - 3 dni
Czas wysyłki: 24 godziny
Miód wielokwiatowy w postaci micelarnej
Proponujemy państwu kolejny produkt z serii "NEW LIFE"
Miód był i jest wysoce cenionym środkiem leczniczym.
Już w starożytności człowiek odkrył lecznicze i smakowe walory miodu i zaczął stosować go zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Ojciec współczesnej medycyny Hipokrates, leczył miodem rany i zalecał go w chorobach wątroby, w stanach gorączkowych i jako środek na wzmocnienie organizmu. Od najdawniejszych czasów leczono miodem choroby oczu i serca. Obecnie prawie każdy wie, że gdy chwyta przeziębienie, warto wypić gorącą herbatę z miodem.
Miód jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przez człowieka naturalnych produktów węglowodanowych. W zależności od pochodzenia, zawiera 27-34% glukozy, 38-41% fruktozy i 2-3% sacharozy. Występują w nim związki żelaza, manganu, chloru, miedzi, fluoru, niklu, siarki, fosforu, potasu, sodu, boru, wapnia, magnezu, krzemu oraz śladowe ilości witamin.
Jest wprost nieocenionym lekiem na przeziębienia, chrypkę czy zapalenie gardła. W miodzie rozrabia się inne leki o wysokiej skuteczności stosowane na kaszel i ból gardła, na przykład syrop prawoślazowy.
Miód zawiera bardzo dużo naturalnych czynników stanowiących barierę dla rozwoju drobnoustrojów, dlatego wykazuje on tak duże znaczenie praktyczne. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, a więc bakteriostatyczne lub bakteriobójcze, w odniesieniu do wielu drobnoustrojów, w tym - do bakterii i grzybów odpowiedzialnych za liczne choroby człowieka.
Miód stosowano w niedyspozycjach przewodu pokarmowego już w czasach starożytnych.
Miód ma też działanie uspokajające i zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego stosowany jest w leczeniu nerwic i depresji. Z drugiej strony przyczynia się do odnowy sił psychicznych i sprawia, że mózg pracuje bardziej intensywnie. To efekt działania glukozy, która jest głównym paliwem dla komórek mózgu, i acetylocholiny neurohormonu, który usprawnia przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi.
Miód poprawia i normalizuję obraz morfologiczny krwi. Przyczynia się do uzupełnienia i wzrostu liczby czerwonych ciałek krwi. Leczy niedokrwistość, ujemnie wypływającą na rozwój fizyczny dzieci, hamującą wzrost ich organizmu.
Miód okazał się także skutecznym środkiem wspomagającym leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Zwarta w nim cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego. Pomaga w terapii przewlekłego zapalenia marskości wątroby, w chorobach pęcherzyka i dróg żółciowych, przy zatruciu ołowiem i innymi metalami ciężkimi. Leczenie miodem powoduje zwiększenie przepływu żółci i lepsze opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Rozpuszczony w zimnej wodzie i zażywany trzy razy dziennie na kwadrans przed posiłkiem zwiększa wytwarzanie kwasu solnego i pepsyny, stymulując trawienie. Zabezpiecza żołądek i dwunastnicę przed wrzodami, a jeśli występują, przyśpiesza ich gojenie się, stymulując wydzielanie ochronnego śluzu. Miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i wypity na dwie godziny przed jedzeniem obniża kwaśność soku żołądkowego i zmniejsza podrażnienie śluzówki. Stężony roztwór miodu hamuje wydzielanie soków trawiennych w jelitach i ich perystaltykę działa przeciwbiegunkowo.
Jest to specjalny proces produkcji, dzięki któremu substancje odżywcze są w pełni przyswajane przez organizm. Zanim jednak wyjaśnimy dokładnie, na czym on polega, przypomnimy kilka informacji z fizjologii, aby łatwiej było nam zrozumieć micelizację.
System transportu substancj w naszym organizmie opiera się "na wodzie", w związku z czym przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (takich jak witamina A, D, E i K) jest utrudnione. Dlatego organizm buduje z dostarczanych mu tłuszczy buduje tzw. micele, do których dołączone są substancje rozupszczalne w wodzie w celu ich wchłonięcia. Wskaźnik wchłoniecia jest jednak niski i wynosi około 30 procent.
Proces "micelizacji" polega na "ekstremalnym rozdrobnieniu" produktu do postaci miceli, a dokładniej - ich najmniejszej postaci, dzięki czemu możliwym staje się wchłonięcie wszystkich substancji odżywczych 5-cio krotnie efektywniej i to bez udziału tłuszczów!
Technologia micelizacji jest wielkim krokiem w przemyśle odżywczym, który ma również swoje dobroczynne działanie prozdrowotne. Wiadomo bowiem, że wiele dolegliwości wynika ze złego przyswajania produktów odżywczych.
Produkty firmy Guardian International mają postać pyłu, w celu przygotowania zalewa się je wodą, co sprawia, że ostatecznie mają postać napoju. Daje im to przewagę w resorpcji nad wszystkimi produktami występującymi w postaci tabletek, kapsułek, czy drażetek, czyniąc proces przyswajania łagodnym i bardzo wydajnym.
Miód wielokwiatowy, maltodekstryna (substancja przeciwzbrylająca)
Według potrzeb
Alergia na wymienione składniki
Źródła:
T.Kokocińska, Miód, Złoty cud natury,Warszawa 2009, strony 7,67,68,69.
B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Miód skład i właściwości biologiczne, Warszawa 2008, str.287
Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję