Mąka kokosowa BIO Ekologiczna mąka kokosowa 100 g NatVita
Mąka kokosowa BIO, z certyfikowanej uprawy ekologicznej.
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który suszy się w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury oraz odtłuszcza się.
Tak otrzymaną masę mieli się w celu otrzymania śnieżnobiałej mąki. Dzięki procesowi odłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe. Tłuszcze pozyskiwane podczas odtłuszczania miąższu są następnie wykorzystywane do produkcji oleju kokosowego.
Mąka kokosowa doskonale nadaje się jako:
- zamiennik tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach (torty, ciasta, ciasteczka),
- dekoracja deserów i posypka sałatek,
- dodatek do zup, sosów, naleśników i panierki,
- składnik napojów bogatych w substancje odżywcze (może być zmiksowana w blenderze z sokami lub mlekiem)