Kruszyna Kora kruszyny 50 g
Produkt stosowany tradycyjnie jako środek przeczyszczający do krótkotrwałego stosowania w zaparciach wywołanych błędami dietetycznymi.
Przeciwwskazania:
uczulenie na kruszynę. Niedrożność, zwężenie lub atonia jelit, choroby zapalne okrężnicy (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie okrężnicy), bóle brzucha o nieznanej przyczynie, zapalenie wyrostka robaczkowego, odwodnienie z utratą elektrolitów. Nie stosować u dzieci do 12 lat.
Postać:
zioła do zaparzania
Sposób użycia:
maksymalna dzienna dawka glikozydów hydroksyantracenowych wynosi 30 mg. Jest to dawka równoważna 0,4 g kory kruszyny, co odpowiada ¼ łyżki miarowej. ¼ łyżki miarowej kory kruszyny zalać ¾ szklanki letniej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo od ¼ do ¾ szklanki ciepłego odwaru wieczorem przed snem. Właściwą dawką indywidualną jest najniższa dawka niezbędna do uzyskania miękkiego stolca. Wypróżnienie występuje zazwyczaj po upływie 8 – 12 godzin. Jeżeli efekt terapeutyczny nie wystąpi, można zwiększyć dawkę, nie należy jednak wypijać więcej niż ¾ szklanki odwaru w ciągu doby. Nie zaleca się stosowania preparatu dłużej niż 7 – 10 dni.
Skład:
100 g produktu zawiera 100 g kory kruszyny. ¼ łyżki miarowej odpowiadająca 0,4 g produktu, zawiera 27,06 – 30 mg antrapochodnych w przeliczeniu na glukofrangulinę A.