Lapacho to drzewo, które występuje w lasach Ameryki Południowej. Jego kora była stosowana do leczenia przeróżnych chorób i dolegliwości przez zamieszkujących te obszary Indian.
Lapacho nie tylko na infekcje
Badania potwierdzają wiele z przypisywanych korze lapacho przez medycynę naturalną właściwości, w tym działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty i wspomaga trawienie.
Pomaga także w skutecznym oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych składników wspomagając tym samym pracę wątroby.
Kora lapacho wspomaga także działanie układu odpornościowego oraz krwionośnego, jest również naturalnym przeciwutleniaczem.
Zawiera wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków jak żelazo, wapń, mangan i magnez.
Zastosowanie wywaru (herbaty) z lapacho:
-
wzmacnia odporność organizmu
-
pomaga w zapobieganiu przeziębieniom i grypie
-
przynosi ulgę w czasie ataków alergii, astmy,
-
wspomaga pracę jelit
-
działa odprężająco
-
redukuje bóle głowy, migreny
-
wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne
-
wspomaga zwalczanie pasożytów
- Candida , gryzbica
-
obniża poziom cukru we krwi
-
przeciwdziała niedokrwistości dzięki zawartości żelaza
-
działa detoksykacyjnie, oczyszcza organizm z toksyn
-
stosowany zewnętrznie na trudno gojące się rany i choroby skórne
-
stosowany jako środek wspomagający leczenie farmakologiczne
Sposób użycia:
Aby przygotować wywar z kory lapacho należy wsypać do gotującej się wody jedną łyżkę kory na każde 200 ml wody i gotować przez 10-15minut. Następnie odcedzić. Pić dwie szklanki dziennie.
Przeciwwskazania:
Lapacho nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. W początkowej fazie przyjmowania mogą wystąpić nudności i bóle brzucha, które z czasem powinny ustąpić. Jeżeli po paru dniach nie ustąpią należy zaprzestać stosowania.
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej.