Koszt wysyłki: od 18,50 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka pocztowa priorytetowa - 18,50 zł
Kurier - 18,50 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Czołowi badacze i lekarze uważają, że nasiona konopi są jednym z pokarmów o największej zawartości substancji odżywczych na ziemi. Nie łuskane nasiona konopi zawierają czyste białko oraz są źródłem żelaza, wit.E, kwasów omega-3 i GLA. Aktualny raport finansowany przez rząd Kanady podaje, że białko zawarte w konopiach składa się w 66% z wysokiej jakości białka edestyny i właśnie w nasionach konopi występuje najwyższa zawartość tego białka w porównaniu z innymi roślinami na ziemi. Konopie zawierają również 3 razy więcej wit.E niż len.
NIE ŁUSKANE NASIONA KONOPI są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6 w idealnych proporcjach
Ponieważ ludzki organizm sam nie wytwarza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT należy je przyjmować regularnie w diecie. Szacuje się, że ponad 90% Amerykanów przyjmuje zbyt mało kwasów omega-3 występujących w nasionach lnu, orzechach włoskich, chia i nasionach konopi, a stanowią one jedne z najważniejszych kwasów tłuszczowych.
NNKT to tzw. „dobre tłuszcze”, które lekarze zalecają jako element zdrowej, zbilansowanej diety. Nie łuskane nasiona konopi to w 45% „dobre tłuszcze”: w idealnych proporcjach kwas alfa-linolenowy omega-3, kwas linolowy omega-6, „super” kwas stearydynowy omega-3 i „super” kwas gamma-linolenowy omega-6. Są również bogatym źródłem wit.E i żelaza oraz zawierają 33% białka. Jakość kwasów omega-3 jest bardzo istotna i może być zmniejszona przez tlen, wysoką temperaturę i światło. Dlatego należy spożywać świeże nasiona i po otwarciu przechowywać w szczelnym, ciemnym opakowaniu i chłodnym miejscu np. lodówce.
Te nasiona konopi są przetwarzane w niskiej temperaturze. Podczas uprawy nie są stosowane ani pestycydy ani środki chwastobójcze.
Zalety |
Nie łuskane nasiona konopi to w 45% “dobre tłuszcze”: w idealnych proporcjach kwas alfa-linolenowy omega-3, kwas linolowy omega-6, „super” kwas stearydynowy omega-3 i „super” kwas gamma-linolenowy omega-6. Są również bogatym źródłem wit.E i żelaza oraz zawierają 33% białka. Jakość kwasów omega-3 jest bardzo istotna i może być zmniejszona przez tlen, wysoką temperaturę i światło. Dlatego należy spożywać świeże nasiona i po otwarciu przechowywać w szczelnym, ciemnym opakowaniu i chłodnym miejscu np. lodówce. |
Zalecane zastosowanie |
Nasiona konopi przypominają ziarna sezamu i mają pyszny orzechowy smak zbliżony do orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika. |
Składniki |
Czyste nie łuskane nasiona konopi |
Właściwości |
Dobre dla dzieci, kobiet w ciąży, poprawiają wytrzymałość organizmu, dodają energii, zawierają kwasy omega-3 i omega-6 oraz białko |
Przechowywanie |
Po otwarciu przechowywać w lodówce |
Konopie: pradawna i fascynująca roślina
Pochodzenie
Produkcja konopi rozpoczęła się w Centralnej Azji tysiące lat temu. Były one od dawien dawna używane jako pożywienie (ich nasiona), a także jako źródło włókna do wytwarzania ubrań, lin i sieci.
Zaskakujący dla niektórych może być fakt, że konopie przemysłowe pochodzą z Kanady. Jako pierwszy uprawiał je Champlain, odkrywca Kanady, w Port Royal i Québecu.
W 1606r. francuski botanik Louis Hebert jako pierwszy zajął się uprawą konopi w Północnej Ameryce w Port Royal, (obecnie Nowa Szkocja). A w 1801r. wicegubernator prowincji Górna Kanada, w imieniu Króla Anglii, rozdał farmerom nasiona konopi.
Uprawa konopi na włókna w niektórych regionach trwała do XX w. Również nasiona konopi były od dawien dawna stosowane w Kanadzie: imigranci ze Wschodniej Europy, którzy osiedlili się na preriach, sprowadzili nasiona konopi, posiali i stosowali do produkcji świeżego oleju, pieczenia i tradycyjnych potraw. Podobnie, Kanadyjczycy pochodzący z Chin przez długi czas jedli konopie będące źródłem zdrowia i substancji odżywczych. 70-80 lat temu konopie były zakazane w Kanadzie i USA, gdyż mylono je z innymi rodzajami konopi. Dlatego często są nazywane konopiami przemysłowymi, aby rozróżnić je od innych odmian. W Kanadzie wszystkie uprawy komercyjnych odmian konopi podlegają regulacjom prawnym opartym na badaniach, aby zachować i zapewnić tożsamość genetyczną roślin. Po 50 latach w 1998r. uprawa konopi była ponownie dozwolona, przywracając związek kraju z tą fascynującą rośliną.
Historia genetyczna
W botanice konopie należą do gatunku konopi siewnych Cannabis sativa L. (Cannabaceae), do którego zaliczane jest ponad 500 odmian. Marihuana to ich daleki kuzyn. Zgodnie z regulacjami prawnymi konopie posiadają mniej niż 0,3 % tetrahydrokannabinolu (THC), która jest główną substancją psychoaktywną marihuany. Dlatego nie mogą być stosowane w leczeniu. Ponadto THC powstaje w naskórku rośliny, a nie nasionach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję