Gojnik Herbata grecka na odporność
GOJNIK - SIDERITIS SCARDICA Górska herbata („Mountain Tea) jest to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych Bliskiego Wschodu i Bałkanów.
Rośnie tylko wysoko w górach (ponad 1000 m. n.p.m.,) dzięki czemu jest wolny od zanieczyszczeń.
Nazwa pochodzi od greckiego słowa” Sideritis” oznaczającego Żelazo. Rośnie w górach Bułgarii, Grecji i Turcji. Występuje pod rozmaitymi lokalnymi nazwami:
- w Turcji jako Adacayi, w Grecji kontynentalnej - Olympus Tea, na Krecie jako: Malotira, na Krymie - Tatarczaj, w Bułgarii jako Piryński, Mursalski lub Trigradski czaj.
Gojnik na wzmocnienie i regenerację
W starożytności herbatę z gojnika spożywali żołnierze, aby zregenerować siły. Naparem z herbaty górskiej leczono także ich rany.
Lecznicze działanie gojnika po raz pierwszy opisał starożytny lekarz i botanik Dioscorides w dziele „Materia Medica” w I w n.e.
Do dziś napar z herbata górskiej jest uznawany jako tradycyjny, ludowy ziołowy napój bałkański.
Napar z Gojnika zawiera wiele naturalnie występujących składników mineralnych, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka, i które zostały udowodnione w badaniach klinicznych przez wiele badawczych ośrodków akademickich na całym Świecie.
Właściwości gojnika:
- antybakteryjne
- przeciwzapalne
- wzmacniające
- neutralizujące wolne wodniki, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale także uszkadzają komórki i narządy w naszym organizmie
- wspomagające walkę z nowotworami
- poprawiające krążenie
- "przeciwanemiczne"
Herbata Górska ma dużą zawartość Żelaza, które jest odpowiedzialne za prawidłowe krążenie krwi, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w walce z niedokrwistością i zmęczeniem, a także naturalnie reguluje ciśnienie krwi i temperaturą ciała.
Gojnik bardzo dobrze sprawdza się także w kaszlu i zapaleniu oskrzeli i trudnościach z oddychaniem (olejki eteryczne).
Zaparzony Gojnik ma ciekawy zielono-żółty kolor, kojący zapach i charakterystyczny smak. Herbata Górska posiada również duże ilości cennych olejków eterycznych. Dzięki unikalnej atmosferze i naturalnemu środowisku, w którym rośnie Gojnik jest to jeden z najwyżej cenionych naparów ziołowych na Świecie.
Stosowanie herbaty z gojnika
Sposób przygotowania: 1-2 kwiatki wrzucić do szklanki zalać gorąca wodą.
Zaparzać przez 5 min. pod przykryciem.
Można dodać do naparu odrobinę cytryny i miodu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.