Goji Jagody Gogi Owoce Goji suszone na słońcu niesiarkowane 500 g
Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.
Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.
Goji - Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni.
Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas Omega 6.
Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.
Pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie
Jagoda goji dostarcza organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze.
Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny, reguluje poziom cukru we krwi.
- Niesiarkowane
- 1. Jakość
- bez konserwantów
- suszone na słońcu
Jagody goji to owoce rośliny Lycium barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Kolcowój pochodzi z Chin, Tybetu i Mongolii. Występuje również w północnej Afryce oraz południowej i środkowej Europie.
Owoce goji mają podłużny kształt i są bardzo delikatne, dlatego aby ich nie uszkodzić, należy zrywać je z ogonkami lub strząsać na miękkie maty, a następnie wysuszyć w ciągu 48 godzin.
Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C owoce goji zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynęoraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia. Owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu, cyperon wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny. Owoce wykorzystywane są wspomagająco w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek, wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie wspomaga wzmocnienie systemu odpornościowego, stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających goji wspomaga opóźnianie procesy starzenia.
Suszone jagody goji mogą być gotowane. Dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny, miesza z warzywami. Owoce są również gotowane jako herbata ziołowa, często z dodatkiem kwiatu chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Z owoców kolcowoju produkowane są także wina. W krajach zachodnich suszona wilcza jagoda spożywana jest jako przekąska, podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Smakuje podobnie jak żurawina z nutą smaku pomidorowego i ziołowego, lecz jest mniej słodka i bardziej cierpka.
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/4101,charakterystyka-wlasciwosci-prozdrowotnych-owocow-roslin-egzotycznych.html
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej. Ważne jest prwadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.