Kandydoza inaczej drożdżyca to nadmierny rozrost w organizmie grzyba pleśniowego (Candida allbicans). Najnowsze badania wykazują, że Candida allbicans, oraz inne jej podobne grzyby zaczynają nadmiernie się rozmnażać w ciele człowieka, gdy dojdzie do zaburzenia równowagi trawiennej i metabolicznej.
Występowanie pewnej ilośći tego grzyba w organiźmie jest czymś zupełnie naturalnym, jednak u osób ze słabym system odpornościowym występuje w znacznym nasileniu. Jeżeli układ trawienny jest zdrowy, to posiada wystarczającą ilość Lactobacillus acidophilus (bakterii kwasu mlekowego), które są potrzebne do właściwego przyswajania składników pokarmowych. Candida w organiźmie wykazuje działanie przeciwne hamując asymilację aminokwasów i innych substancji odżywczych, powodując osłabienie układu odpornościowego, a tym samy całego organizmu.
Drożdżowce nie tylko występują w przewodzie pokarmowym. Przez osłabione wyścióki jelit przedostają się do narządów płciowych (zwłaszcza u kobiet), gdzie później z krwią zasiedla inne tkanki ciała. Dr Kurt Donsbach – specjalista w terapii kandydozy, że stan ten jest pierwotną przyczyną większości chorób.
W wyniku procesów metabolicznych kandydozy powstające produkty uboczne pobudzają układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. W przypadku poważnych zakażeń drożdżowcami osłabia system odpornościowy, że nie może już dłużej bronić się przed wirusami i innymi szkodliwymi substancjami, w końcu się poddaje, co tym samym otwiera drogę chorobom autoimmunologicz nym np. gościec stawowy, stwardnienie rozsiane, oraz chorobom wynikających ze zniszczenia odporności : rak czy AIDS .
Rezultatem zatrucia organizmu spowodowanego obecnością drożdżowców może być reakcja alergiczna na drugorzędne czynniki toksyczne w diecie, bądź w środowisku. Może dojść do sytuacji gdy osoba zakażona Candidą na wszystko będzie reagować uczuleniem .
Objawy drożdżycy
Przyczyny powstawania drożdżycy