Kategorie

Producenci

Kontakt

» » Cudowne właściwości papai

Cudowne właściwości papai

Data dodania: 20-03-2015
Papaja na rakaW Ameryce Łacińskiej zdrowotne właściwości tych owoców znane były znane już setki lat temu. Melonowiec właściwy nazywany papają lub drzewem melonowym. Pomaga na niezliczoną ilość chorób i różnych dolegliwości, począwszy od problemów trawiennych na terapii antyrakowej kończąc.


Papaja kształtem przypomina gruszkę, smakiem przypomina lekko słodkawą dynię.


W krajach Ameryki Południowej melonowca serwuje się na śniadanie. Owoce można zapiekać, gotować. Nasiona tej rośliny mają lekko gorzkawy smak, a potrawą nadają interesujący ostry smak. Stosowane są przy eliminacji pasożytów z organizmu.
Papaja jest niskokaloryczna, doskonała dla osób które chcą schudnąć. 100 gram owocu to tylko 39 kalorii!

 

 

 

 

 

Najcenniejsze w papai są enzymy



Indianie rozcinali owoce papai wyciskali sok z papai ( swoim wyglądem przypomina mleko ), a następnie używali go do leczenia ran, różnych chorób skór, a w szczególności grzybicy. Miąższ z owoców Papai bogaty jest w witaminę C i Beta karoten . Ale tych prozdrowotnych składników ma dużo więcej, występuje w niej: wapń, potas, żelazo, magnez, witaminy: B1, B2, B6, niacyna oraz witamina E. Jednak największym bogactwem Owocu aniołów są enzymy proteolityczne – przed wszystkim: papaina i bromelaina.
Bromelaina i papaina posiadają niezwykle silną zdolność trawienia białek. Obecnie spożywamy dużo produktów nabiałowych, które nie strawione zalegają w jelitach powodując procesy gnilne i tym samym prowadząc do poważnych dolegliwości jelit oraz całego organizmu.
Papaina to także świetny środek przeciw pasożytom jelitowym. Idealnie sprawdza sie podczas kuracji odrobaczających, ponieważ rozkłada szczątki martwych pasożytów nie dopuszczając tym samym do wtórnego zatoksycznienia organizmu.


Sok z papai na lepsze trawienie

 

 

Papaja najlepsza na trawienie



Ze względu na zawartość enzymów owoc papai stanowi idealny naturalny środek skuteczny w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Polepsza procesy trawienne, dotyczy to zwłaszcza pożywienia o dużej zawartości białka. Enzymy zawarte w melonowcu działają podobnie jak enzymy produkowane przez organizm człowieka. Charakterystyczną cechą tych owoców jest to, że działają nie tylko w środowisku kwaśnym, ale również w zasadowym i neutralnym.


Obecnie panująca dieta, w której przeważają produkty głównie przetworzone i gotowane pozbawiona jest tych cennych dla zdrowia składników. Konsekwencją takiego stanu rzeczy są problem trawienne, wzdęcia, biegunki, zaparcia etc. Niedobór tak ważnych enzymów może prowadzić do utraty masy ciała, albo nadwagi. Konsekwencją będzie zaburzenie równowagi organizmu, co osłabi funkcje układu odpornościowego.
Papaina i bromelaina łagodzą różne stany zapalne w organizmie od problemów z jelitami do zapaleń stawów włącznie. Pomocne są również przy różnego rodzaju infekcjach, ale również przy schorzeniach autoimimmunologicznych .

 

Natomiast występujący w papai enzym lizozym (jeden z lepiej poznanych ustrojowych naturalnych czynników hamujący rozwój drobnoustrojów. Odkryty i nazwany przez A. Fleminga w 1929, występuje we krwi, w ślinie, śluzie nosa, łzach, soku żołądkowym, soku jelitowym, mleku, nasieniu, moczu, żółci, a także w tkankach różnych narządów.) ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ponadto jest regulatorem procesów metabolicznych .
 

 

 

 

Pokonać raka


Naukowcy z Ameryki i Japonii udowodnili, że wyciąg z papai stanowi doskonały środek do walki z komórkami rakowymi. Badania wykazały , że powstrzymuje on rozwój choroby nowotworowej i zapobiega przerzutom . Informacje te zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Journal of Ethnopharmacology

 


 

Dlaczego jeszcze warto stosować papaję

Papaja na raka
  •     Papaja zawiera argininę, która jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność
  •     Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji
  •     Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny
  •     Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi
  •     Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko przywraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.

 

Używane części roślin to liście i owoce. Najwięcej substancji czynnych znajduje się w soku, następnie w liściach, natomiast owoce zawierają ich najmniej, choć i tak w wystarczających ilościach, by mieć korzystny wpływ na organizm.

 

Papaję w liściach i soku znajdziesz tutaj>>> Papaja

 

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl