Data dodania: 06-03-2015
Królowa karotenoidów – Astaksantyna
Astaksantyna powstaje w algach Haematoccous pluvialis, kiedy woda wysycha, chroniąc je przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Astaksantyna jest silniejsza od beta-karotenu, alfa-tokoferolu, likopenu i luteiny. Posiada bardzo silne właściwości wymiatania wolnych rodników oraz chroni komórki, organy i tkanki przed uszkodzeniem.
Każde morskie stworzenie o różowym zabarwieniu np. łosos, homar, krewetka ,ma w sobie naturalną astaksantynę. Gdyby pozbawić łososia astaksantyny, stałby się nie zdolny do pływania pod prąd rwącego strumienia.
Astaksantyna została wyizolowana w 1938 r, a ostatecznie opisana w 1944 r .
Na dzień dzisiejszy w wielu placówkach naukowych na całym swiecie jest tematem badań. Mimo, że badania nad astaksantyną ciągle trwają , jednak już dzisiaj możemy korzystać z jej unikalnych właściwości. Dowodem na to są artykuły w prasie swiatowej Times, Newsweek, jak również publikacje naukowe.
Wyjątkowość astaksantyny
Oto najważniejsze przykłady, które wyróżniają astaksantynę :
- posiada najsilniejsze właściwości, jeśli chodzi o wymiatanie wolnych rodników: jest 65 razy silniejsza od wit.C , 54 razy od beta-karotenu i 14 razy od wit.E.
- jako silny przeciwutleniacz szybko usuwa wolne rodniki i neutralizuje tlen singletowy . Jest 550 razy silniejsza od wit.E i 11 razy od beta-karotenu w neutralizowaniu tlenu singletowego.
- w przeciwieństwie do beta-karotenu i likopenu astaksantyna przedostaje się do mózgu i siatkówki oka co ma znaczny wpływ na stan wzroku
- jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego przenika do błon komórkowych
- pochłania promienie UVB
- zmniejsza uszkodzenia DNA
- ma silne właściwości przeciwzapalne
- nie dopuszcza do osadzania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych , zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca , udaru mózgu
- obniża poziom cholesterolu
- poprzez produkcję substancji przeciwzakrzepowych , chroni mózg , serce , oraz gruczoły wydzielania wewnętrznego takie jak : grasicę , korę nadnerczy i przysadkę mózgową .
- wpływa na zmniejszenie ryzyka powstania chorób nowotworowych
- pigment zawarty w astaksantynie nadaje skórze kolor delikatnej opalenizny , chroni ją przed promieniowaniem UV
- codzienne jej spożywanie może przynieść ulgę w bólu związanym z łokciem tenisisty , oraz zwiększyć ruchomość stawu
- badania kliniczne potwierdzają wpływ astaksantyny na utrzymanie wysokiej wydajności mięsni, oraz regenerację ich po wysiłku fizycznym
- wpływa na poprawę ostrości widzenia,
- u osób przyjmujących astaksantynę nie zaobserwowano negatywnych reakcji
Astaksantyna jest tak silna, że chroni palaczy; należy do grupy suplementów chemoprewencyjnych.
Przejdź do strony głównej